תאונת דרכים היא אירוע שיכול לשנות את מסלול החיים של כל אדם, אך כשמדובר בחייל או חיילת במהלך שירות צבאי, המצב עשוי להיות מורכב עוד יותר. התהליך המשפטי שונה, הזכויות משתנות, והשאלות המשפטיות הנוגעות לפיצויים ולזכויות חיילים הן רבות. אם אתם או אדם יקר לכם חוויתם תאונת דרכים במהלך שירות צבאי, הכתבה הזו נועדה לספק לכם מידע חיוני ולהסביר כיצד לפעול במצב זה.
מהי תאונת דרכים בשירות צבאי?
תאונת דרכים במהלך שירות צבאי מוגדרת כתאונה שהתרחשה בעת שירות פעיל של החייל/ת – כלומר בזמן שהיה בתפקיד צבאי, בין אם זה במהלך נסיעה לצרכים צבאיים, במסגרת עבודה צבאית בשטח או אפילו בזמן הפסקה קצרה בתפקיד. תאונות כאלה מכוסות תחת חוקים והגנות שונים מאלו של אזרחים.
האם כל תאונה נחשבת כתאונת דרכים צבאית?
לא כל תאונה שהתרחשה במהלך השירות הצבאי תיחשב אוטומטית כתאונה צבאית. יש לבחון את ההקשר המדויק בו אירעה התאונה – האם החייל היה בתפקיד, האם הוא היה במסגרת זמן השירות, והאם הנסיעה או הפעולה שבוצעה היו למטרות צבאיות. תאונה שקרתה בדרכו של חייל הביתה, למשל, עשויה להיות מסווגת אחרת מאשר תאונה שהתרחשה במהלך משימה צבאית.
מהן הזכויות שלכם לאחר תאונת דרכים בזמן השירות?
נכות והכרה מצד משרד הביטחון
חייל שנפגע בתאונת דרכים בזמן שירות צבאי זכאי להגיש בקשה להכרה כנכה צה"ל על ידי אגף השיקום של משרד הביטחון. במידה והנכות אושרה, ייתכן כי החייל יהיה זכאי לפיצויים, טיפולים רפואיים ושירותים נוספים, בהתאם לאחוזי הנכות שייקבעו לו.
האם ניתן להגיש תביעה נוספת?
תאונת דרכים שנחשבת כתאונה צבאית תטופל על ידי משרד הביטחון ואגף השיקום, ולא ניתן להגיש תביעה אזרחית על פי חוק הפלת"ד (פיצויים לנפגעי תאונות דרכים). עם זאת, חשוב לדעת כי ישנם מקרים בהם ניתן להגיש תביעה מול חברות הביטוח של הרכב הפוגע במקרים שבהם החייל נפגע ברכב אזרחי או פרטי, תלוי בנסיבות התאונה.
זכויות נוספות
במקרים של תאונות קשות, חיילים פצועים עשויים להיות זכאים גם להטבות נוספות, כגון טיפול שיקומי ארוך טווח, הכוונה לתעסוקה לאחר השחרור, ומגוון שירותים נוספים שמוענקים לנכי צה"ל.
תהליך הגשת בקשה להכרה כנפגע משרד הביטחון
במקרה של תאונת דרכים בשירות הצבאי, ישנם מספר שלבים שכדאי לעבור כדי לקבל את ההכרה והזכויות המגיעות לכם.
- פנייה למשרד הביטחון – יש להגיש בקשה מסודרת להכרה בפגיעה שנגרמה לכם.
- מסמכים רפואיים ותיעוד – חשוב להגיש כל מסמך רפואי הקשור לפגיעה, כולל תיעוד מאירוע התאונה, חוות דעת רפואיות וטפסים שמוכיחים את הקשר בין השירות לבין התאונה.
- ועדות רפואיות – לאחר קבלת המסמכים, משרד הביטחון יקבע ועדה רפואית שתקבע את מידת הנכות והפיצויים המגיעים לכם.
- ערעור במקרה של דחייה – אם הבקשה נדחתה, ניתן להגיש ערעור ולהציג מסמכים חדשים או חוות דעת נוספת.
האם פציעה בדרך לבסיס או בחזרה הביתה נחשבת לתאונה צבאית?
נושא זה מורכב מאוד מבחינה משפטית. באופן עקרוני, תאונה המתרחשת בדרך לבסיס או בדרך חזרה ממנו תיחשב בדרך כלל כתאונת דרכים "אזרחית" ותזכה לטיפול על פי חוק הפלת"ד. עם זאת, ישנם מקרים בהם התאונה תוכר כ"תאונה צבאית" – במיוחד אם הנסיעה הייתה למטרות צבאיות. חיילים במקרים כאלה עשויים להיות זכאים לפיצויים הן מצד חברות הביטוח והן מצד משרד הביטחון, בהתאם לנסיבות.
תאונת דרכים תחת השפעת אלכוהול במהלך השירות
במצבים בהם חייל מעורב בתאונת דרכים כאשר הוא תחת השפעת אלכוהול או סמים, יש לכך השלכות כבדות על ההכרה בזכויותיו. חשוב לדעת כי נהיגה בשכרות מהווה עבירה חמורה הן במישור הצבאי והן במישור האזרחי, והסיכוי לקבל הכרה כנכה צה"ל או לקבל פיצויים במקרה כזה הוא נמוך.
תאונות דרכים בזמן חופשה מהשירות
תאונות שמתרחשות בזמן שחייל נמצא בחופשה, בין אם מדובר בחופשה רגילה או חופשת מחלה, לרוב יטופלו כתאונות דרכים אזרחיות. המשמעות היא שהחייל יוכל לתבוע את חברת הביטוח של הרכב בו היה מעורב, או להגיש תביעה לפיצויים על פי חוק הפלת"ד.
סיכום
תאונת דרכים במהלך שירות צבאי היא מצב רגיש ומורכב, המחייב הבנה מעמיקה של החוק והזכויות המגיעות לכם. בין אם מדובר בהגשת בקשה להכרה כנכי צה"ל, טיפול בפיצויים או בירור לגבי הגשת תביעה אזרחית, חשוב לקבל ייעוץ משפטי מקצועי שיסייע לכם לקבל את כל המידע וההטבות שמגיעים לכם.
אנחנו ב-"התעבורן" מתמחים בליווי חיילים ונפגעים בתאונות דרכים במהלך שירות צבאי, ומעניקים ייצוג מקצועי ואישי מול כל הגורמים הרלוונטיים. צוות עורכי הדין שלנו ישמח לעמוד לצידכם לאורך כל התהליך המשפטי, כדי להבטיח שתקבלו את הזכויות שלכם.
פנו אלינו לייעוץ ללא התחייבות
אם חוויתם תאונת דרכים במהלך השירות הצבאי, אנחנו כאן כדי לעזור. פנו אלינו לייעוץ וליווי מקצועי, כדי שנוכל לבחון את המקרה שלכם ולהבטיח שתקבלו את הפיצוי וההכרה המגיעים לכם.